Skattejagt for børn

Lav en skattejagt for børn

En sjov skattejagt er et sikkert hit for børn i alle aldre. Om det er til børnefødselsdagen, i legegruppen, til højtiderne eller blot som underholdning på en ganske almindelig dag, kan du være sikker på at børnene er godt underholdt, når blot du får forberedt skattejagten godt.

Forberedelse og planlægning af en børneskattejagt kan tage tid. Det er dog det hele værd, når først du har sat børnene i gang og ser med hvilken iver de går til opgaven. Herunder får du inspiration og en række ideer til, hvordan du får stablet en god skattejagt på benene. Vil du gøre det hele nemmere, så køb en færdig skattejagt med tema, hvor du blot skal printe, klippe og finde gemmesteder til posterne for at være klar.

Kend dit publikum

Forskellige børn vil synes om forskellige typer af spor. Det vigtigste er at skræddersy skattejagten til den rigtige alder. Du bør sikre dig at det intellektuelle niveau passer til de deltagende børn. Tænk også på at yngre børn let begynder at kede sig, hvis skattejagten varer for lang tid.

Hvor skal skattejagten foregå?

Du kan arrangere en skattejagt indendørs, i haven, skoven eller næsten hvor som helst du kan komme i tanke om. Du har blot brug for nok plads til at skabe afstand mellem posterne, men ikke så meget at det tager for lang tid at finde dem. For yngre børn er det en god ide at udføre skattejagten i en gruppe og i følgeskab med en voksen, hvis den skal foregå i et større område.

Skattejagtens tema

Skattejagter med tema er populære

Der er nærmest en uendelig mængde af stilarter og temaer at vælge imellem til din skattejagt. De mest spændende skattejagter har normalt et tema – hvad enten det er Pokemon eller et madlavningstema, hvor hver ledetråd fører til en ingrediens eller opskrift. Selvfølgelig er der heller ikke noget galt med en klassisk skattejagt med spor og kort!

Et tema er en god anledning til at få alle i kostume, hvilket gør det meget mere realistisk for børnene. For eksempel kan du købe en pakke med billige øjenklapper og plastiksværd til en pirat skattejagt eller lave det hele selv.

Pirat skattejagtPIRAT SKATTEJAGT - print selv
Dette er alletiders pirat skattejagt til børn, der elsker sjove udfordringer. Her skal de ved alle 9 poster løse en opgave for at frem til symbolet, der leder til næste spor.

Til skattejagten medfølger diplom samt invitation til Pirat fødselsdag lige til at printe.

 

Ved en superhelte skattejagt kan du iføre børnene kappe og maske, og dækker superhelte temaet en hel børnefødselsdag, vil det med sikkerhed være et hit for børnene at agere helte for en dag. Eller du kan udstyre piger og drenge med lakridspibe og lup, når du sender dem ud som små detektiver på en detektiv skattejagt.

Pynt også gerne lokalet op ved fødselsdagen i det relevante tema. Du kan sikkert finde billeder og materiale på nettet, der blot skal printes og klippes ud til bordkort, flagranker, vægpynt m.m.

Ideer til poster og opgaver

Det klassiske spor i en skattejagt er et rim eller en gåde, der leder til næste post. Det kan f.eks. være ”Hvis nogen har skrevet til dig, finder du det her”, hvor næste post så skal findes ved postkassen.

Brug billeder som spor. Tegn eller fotografér stederne hvor skattejagt posterne placeres. Dette er især godt for yngre børn, der endnu ikke kan læse. For den ældre flok kan du øge sværhedsgraden ved at bruge vintagefotografier, satellitbilleder eller ekstreme nærbilleder.

I vores skattejagter for børn på 5 år finder du en spor oversigt, hvor du har mulighed for at tegne gemmestederne ind. Det giver en fantastisk frihed for børnene selv at kunne afkode “skattekortet” uden at behøve en voksen til at læse op.

Brug hemmelige koder eller usynligt blæk til at gøre sporene lidt mere udfordrende. Den enkleste måde at lave usynlig blæk på, er at skrive noget med hvid farvekridt, og så lade børnene gå over det med en farvet. Du kan også bruge et hvidt stearinlys på hvidt papir, og lade børnene selv finde ud af, hvordan de får tegnene frem.

Natur skattejagtNATURSKATTEJAGT – print selv
Et dyr har snuppet en pose skumfiduser fra lejrpladsen og nu er det op til børnene at finde frem til hvilket slags dyr. Ved hjælp af en række opgaver skal de udelukke de mistænkte ét efter ét for til sidst at finde frem til synderen.

En sjov og lærerig naturskattejagt du kan arrangere hvor som helst.

 

For børn i alle aldre kan du slukke alt lys i et værelse, så det bliver bælgmørkt. Få børnene til at lede efter sporene med en lommelygte eller ved at føle sig frem.

Skjul spor i noget der er ”ulækkert” eller sjovt at udforske. Som f.eks. en stor skål kogt spaghetti, der tvinger børnene til at grave sig igennem det.

Tilføj et spil eller opgaveløsning ved nogle af posterne, som f.eks. æggeløb, små forhindringsbaner, puslespil, hvor du først udleverer det næste spor når spillet er udført. Dette kan være en god måde at opbryde skattejagten. Send dem ud på de første 4-5 poster og sæt derefter spillet i gang i midten. Efter at spillet er slut, kan de få snacks og vand, før de løber videre til de næste 4-5 poster.

Afslut med en god skat

Lav en god skat til skattejagten

Skattejagten bør føre til en eller anden form for skat eller sjov aktivitet, som belønner alle deltagere. Dekorér en kasse i dit tema med billeder eller tegninger, og fyld det med slik, chokolade guldmønter eller legetøj. Du kan også springe over skattekiste ideen og lave ”goody bags” til individuelle skatte. Skatten kan desuden være et godt måltid, et festområde eller et sjovt spil som børnene ankommer til.

Sæt skattejagten i gang

Når sporene er på plads, er det tid til at samle børnene, få dem i deres kostumer (hvis det er aktuelt) og forklare reglerne. En skattejagt fungerer bedst med fem eller færre børn. Opdel en stor gruppe i mindre hold for at minimere kaos.

Spionskattejagt for børnEn af posterne fra spion skattejagten

Detektiv skattejagtDETEKTIV SKATTEJAGT - print selv
Find skurken der har stjålet kagen fra køkkenbordet. Send detektiverne ud for at løse en række spændende opgaver der frikender de mistænkte én efter én.

Til skattejagten medfølger invitation, fingeraftryksskema og detektiv-skilte.

 

Læs ledetrådene højt for de yngre børn og instruér de ældre børn i at læse højt for hinanden og udføre opgaverne sammen som en gruppe, før de begiver sig afsted til den næste post.

Sørg for at opmuntre børnene til at arbejde sammen og hjælpe deres holdkammerater, så alle har det sjovt.

Følg skattejægerne rundt til opgaverne og hjælp dem, hvis de sidder fast. Men lad dem tænke for sig selv så meget som muligt og spille spillet i deres eget tempo.

Modstå trangen til at pege på sporene, løse gåderne eller fortælle børnene hvor de skal hen, uanset hvor indlysende svarene kan synes for dig. En del af det sjove med en skattejagt er udfordringen og at finde ud af det selv.

Sjove aktiviteter til højtiderne

Der er mange lejligheder, hvor børn er samlet i enten familiesammenhæng eller i vennelag, og hvor en sjov aktivitet kan gøre en sammenkomst til en særlig mindeværdig dag.

Du kan f.eks. forsøde ventetiden op til juleaften med en juleskattejagt. Eller hvad med at krydre Halloween festen med en sjov Halloween skattejagt. I påskedagene er der ligeledes rig mulighed for at aktivere små og store med sjove aktiviteter som en påske skattejagt eller en påskeæggejagt.

Du finder flere færdige skattejagter til print her

Læs mere om hvordan du laver poster til en skattejagt her

Lad børnene lege detektiver i denne udfordrende skattejagt, hvor de skal finde frem til en lumsk kagetyv. Ved at løse en række sjove opgaver skal de udelukke de mistænkte én efter én for til sidst at finde og fange skurken. Skattejagten er nem at forberede og kan arrangeres hvor som helst.

kr. 155,00
Leveres som PDF

Send børnene ud på et fantastisk prinsesse eventyr fyldt med sjove udfordringer. Denne færdige skattejagt kan du bruge til børnefødselsdagen eller som en sjov familie aktivitet, hvor deltagerne sættes på en række sjove opgaver i jagten på prinsesse Jasmins forsvundne smykkeskrin.

kr. 155,00
Leveres som PDF

Splitte mine bramsejl, vi skal have bordet det skib og sendt alle landkrabber ud på et spændende pirateventyr for at finde en længe skjult skat. Så du kan godt gå i gang med at rigge sejlene, for børnene skal have en piratfest med en skattejagt, de sent vil glemme.

kr. 155,00
Leveres som PDF

Tag på en forhistorisk rejse i fodsporene på de største dyr, der nogensinde har levet på Jorden. I denne skattejagt skal børnene finde dinosaur fodspor og løse opgaver, der leder dem gennem Dinosaurernes dal og direkte videre til en belønning. Brug den til børnefødselsdagen med dinosaur tema.

kr. 145,00
Leveres som PDF