Indendørs lege og aktiviteter

Er børnene bare ikke til at drive udendørs på de kedelige regnvejrsdage, så er der her en række sjove indendørsaktiviteter til inspiration. De er for børn i forskellige aldre og alle kan være med.

Stopdans

En klassiker. Alt du behøver er musik, og så er det bare med at stå helt stille når musikken sættes på pause. Du kan opfordre børnene til at ”fryse” i sjove positurer eller med sjove ansigter. Brug en bred vifte af musikalske stilarter og tempi. Du kan evt. lade det større barn styre musikken, imens du danser med de yngre.

Kopidans

Denne leg kan leges af to til tyve deltagere, og det er så enkelt, som det lyder. Én person danser, mens de andre kopierer bevægelserne. Børn elsker at være ledere, så sæt noget dansemusik på og kom i gang med at bevæge jer.

Indendørs forhindringsbane

Skub møblerne til side og gå i gang med at øve grovmotoriske færdigheder. Lav en forhindringsbane med hvad du kan finde af ting i hjemmet. Sæt en en vasketøjskurv op og brug sammenrullede sokker til at øve kast og nøjagtighed. Tape noget snor eller garn fast til gulvet til en improviseret balance bane. Læg puder og tæpper ud og leg jorden er giftig. Lad børnene kravle over stolen, under bordet og brug et kosteskaft til limbodans. Der er en uendelig mængde muligheder her.

Bowling

Dette er en god måde at genbruge vandflasker på, i kan også vælge at lave jeres egne kegler af karton i A4 format. Få evt. børnene til at dekorere kartonen, rul og klips dem sammen til et rør. Skriv antal point på hver kegle, som en ekstra udfordring. Stil keglerne op for enden af stuen og lav en startlinie af gaffatape i passende afstand fra keglerne. Snup en mellemstor indendørs bold og kom i gang med at bowle.

Skøre historier

Start med en sætning og lad hver person tilføje en sætning efter tur. Læg ud med en til to figurer og et simpelt plot som f.eks. ”En gris og en ko gik til isbutikken”, og lad børnene tage den derfra. Jo skørere, jo bedre! Denne aktivitet er også god til den lange køretur.
Se flere aktiviteter til køreturen her

Skattejagt

Vælg nogle temaer, såsom mønstre, bogstaver eller farver og gå på jagt omkring i huset. Lad f.eks. børnene finde 3 ting i farven rød eller 4 ting der er firkantede. Lav et skema, og lad dem selv krydse af, for hver ting de har fundet.

Legen er også god til at øve begyndelsesbogstaver. Brug et kamera som f.eks. det, der findes i Ipad’en eller mobiltelefonen. Lad barnet finde og fotografere ting, der begynder med udvalgte bogstaver. For hver ting der er fotograferet, sættes et kryds i skemaet. Kreative løsninger som f.eks. en orange appelsin kan fint gøre det ud for en ting der starter med o.
Find forskellige færdige skattejagter her

Hvad smager det af

Find forskellige madvarer frem og gerne noget, der fordeler sig over de forskellige grundsmage som sødt, surt, salt og bittert. Lad børnene efter tur få bind for øjnene og smage på maden, hvorefter de skal gætte, hvad det er de smager på. Lav evt. et skema, hvor der gives point for hver madvare, der er gættet rigtigt. Tal med børnene om hvilke smage de bedst kan lide og hvad der f.eks. er sødt og sundt, og hvad der er sødt og usundt m.m.

Rør-og-føl kasse

Find en stor kasse og skær et hul i en af siderne, stort nok til at dit barn kan føre sin hånd igennem. Dekorér evt. kassen med glitter og spørgsmålstegn, hvis du har tid til det.

Når i er klar til at spille, sættes en ting ind i kassen, som børnene skal gætte hvad er. De kan stille spørgsmål til det, hvis de har brug for det, eller du kan give dem ledetråde. Du kan anvende simple objekter som en pensel, et stykke legetøj, et stykke frugt eller du kan finde nogle mere ulækre ting at røre ved som f.eks. kogt spagetti, smør eller en våd karklud.

Giv eventuelt point for hvert rigtige gæt.

Huskeleg

Læg 10 forskellige ting på en bakke, eller blot det antal du synes er passende. Er der flere børn til stede, kan de deles op i grupper og dermed i fællesskab huske på flere ting. Læg et viskestykke over tingene så ingen ser dem. Fjern det og lad børnene se på tingene i 30 sekunder. Nu skal de huske hvad de så, og det hold der husker flest ting vinder. Skift indholdet på bakken ud, for hvert hold der skal huske.

Selvportrætter

Find et spejl frem og lad børnene tegne sig selv. Påpeg ansigtstræk som øjenbryn og øjenvipper. Hvis de tegner hele deres krop, kan der eksperimenteres med sjove påklædninger.

Så jeres egen karse

Karse er en hurtigt voksende urt, der er klar til at spise på under 10 dage. Derfor er det fantastisk for børn at dyrke, da de som regel er ivrige efter at se frugterne af deres arbejde så hurtigt som muligt.

I kan bruge en skyllet mælkekarton skåret op på langs, eller blot bunden af den, afhængigt af hvor meget karse I vil så. Dæk bunden til med våd køkkenrulle og læg derefter noget vådt bomuldsvat ovenpå. Lad der være ca. 3 centimeters afstand til toppen af mælkekartonen.

Spred karsefrø på toppen af vattet og tryk det let ned med en finger. Placér karsen en lunt sted med dagslys og sørg for at børnene vander det hver dag, så vattet holdes fugtigt.

Når karsen er vokset til omkring 10 cm, hjælper du børnene med at klippe den, og så er der topping til en lækker æggemad!

Indendørs lege og kreative projekter

Smeltet farvekridt

Hvis du har gamle knækkede farvekridt liggende, har du materiale til et spændende DIY projekt! Genbrug de gamle farvekridt ved at gøre dem nye igen. Farvekridtene skal helst være de fedtede af slagsen, for at det virker bedst.

Pil papiret af farvekridtene, læg dem i et enkelt lag i en muffin form, og sæt dem til smeltning i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem derefter afkøle. Læg dem i fryseren et stykke tid, for at gøre det lettere at få dem fri af muffinformen og wupti, så har du nye fine runde farvekridt.

Bemærk, at når farvekridtene kommer direkte fra fryseren, farver de ikke så godt. Varm dem først op i hænderne.

Dryp med stearinlys

Find dine stearinrester frem og fyld et plastikbæger, eller en kop, halvt op med vand. Når man drypper stearin i vandet bliver det til små stearin perler, som hænger sammen. Med flere forskellige farver kan man lave små billeder.

Tryk lidt i kanten for at få stearinen fri, når billedet er færdigt.

Se flere aktiviteter her