13 sjove udendørs lege og aktiviteter

Hvordan var det lige reglerne var, da du spillede “Antonius” som barn, og hvilke lege kan du sætte ungerne i gang med, når du skal have legegruppe? Her finder du masser af inspiration til sjove lege og aktiviteter, også dem som er blevet leget udendørs igennem flere generationer.

Detektiv skattejagtDETEKTIV SKATTEJAGT – print selv
Find skurken der har stjålet kagen fra køkkenbordet. Send detektiverne ud for at løse en række spændende opgaver der frikender de mistænkte én efter én.

Du vælger selv hvor posterne skal skjules og kan dermed arrangere skattejagten hvor som helst.

KØB HER OG HENT MED DET SAMME

Antonius

Deltagerne opdeles i to hold, og placerer sig på hver sin side af et hus. Det ene hold starter ved at kaste bolden over taget, mens hele holdet råber ”Antonius”.

Nu gælder det om for holdet på den anden side at gribe bolden, inden den rammer jorden. Hvis de griber den, får holdet et point og kaster bolden tilbage over taget. Når et af holdene har tre point, må hele holdet snige sig rundt om bygningen. Idet hushjørnet rundes råbes der ”Frys”, og deltagerne på det andet hold skal nu blive stående. Personen med bolden tager tre skridt og en spytklat, for derefter at forsøge at ramme en fra det andet hold. Den der bliver ramt, kommer med på holdet.

Hvis det spilles af kun to personer, kan man lave en variation, hvor man i stedet for blot at ramme personen, skal kaste bolden ned igennem armene af modstanderen, der holdes op foran sig så der dannes et “hul”.

Ram vandflasken

Dette er en super simpel leg, der blot kræver en bold og to store plastikflasker fyldt helt eller delvist op med vand. To personer stiller sig op overfor hinanden med hver sin vandflaske placeret foran sig. De skiftes til at kaste for at ramme modstanderens vandflaske. Hvis den vælter skal ejeren af flasken skynde sig at få fat i bolden, før flasken rejses op. Vinderen er den, der først får tømt modstanderens flaske.

Frosne t-shirts

På en varm sommerdag kommer denne leg helt til sin ret, og kan være ret så underholdende.

Dyp en bunke t-shirts i vand og lad dem overnatte i fryseren i en plastikpose. Dagen efter afholder du en konkurrence, hvor det gælder om at ”afrime” sin t-shirt først og tage den på.

Dåseskjul/spark til dåse

Denne leg kræver 4 eller flere deltagere. Èn starter ud med at være fanger, og skal stå ved dåsen og tælle til 100 med lukkede øjne. Imens gemmer resten af deltagerne sig.

Pirat skattejagtPIRAT SKATTEJAGT – print selv
Send børnene afsted på en sjov pirat skattejagt, hvor de ved at løse en række opgaver bliver ledt på sporet af den længe gemte skat.

Til denne skattejagt medfølger diplom samt invitation til Pirat fødselsdag lige til at printe.

KLIK HER OG HENT MED DET SAMME

 

Når fangeren finder en deltager løber han/hun straks tilbage til dåsen, rører ved den med foden og råber navnet på den fundne, som dermed kommer i dåsen.

Hvis den fundne når dåsen først, skal han/hun sparke til den, råbe sit navn, og kan derefter løbe ud og gemme sig igen. Er der allerede deltagere i dåsen, slipper disse også fri.

Hvis fangeren finder alle deltagere, er det personen der først er blevet fundet, som bliver den nye fanger.

Skattejagt

Lad børnene selv lave deres egen skattejagt, eller arrangér en for dem. Der er et utal af muligheder som du bl.a. kan læse om her. Gem poster rundt om i haven, hvor børnene skal lave en aktivitet, før de får oplyst placeringen for den næste post eller hent en færdig print-selv skattejagt her.

Ballonkamp

Deltagerne har en ballon bundet til begge deres ankler, og løber rundt i haven, mens de forsøger at sprænge hinandens balloner ved at træde på dem. Den sidste der har én eller to intakte balloner tilbage vinder spillet.

Opdel evt. deltagerne i hold og lad holdene kæmpe imod hinanden.

Enhjørninge skattejagtENHJØRNINGE SKATTEJAGT – print selv
Perfekt til børnefødselsdagen med enhjørninge tema. Send børnene ud på en skattejagt, hvor de skal hjælpe med at få regnbuefarverne tilbage til enhjørningernes dronningerige.

Til denne skattejagt medfølger diplom samt invitation til Enhjørninge fødselsdag lige til at printe.

KLIK HER OG HENT MED DET SAMME

Trafiklys

Èn person er trafiklys og stiller sig i den ene ende af haven. Resten af gruppen placerer sig samlet i den anden ende, og må bevæge sig ned mod trafiklyset i den tid vedkommende har vendt sig med ryggen til, hvilket betyder at der er grønt.

Så snart trafiklyset vender sig med front mod deltagerne og siger ”rødt lys”, skal de fryse/stå helt stille. Hvis nogen bevæger sig skal de gå tilbage til udgangspunktet og starte forfra.

Det gælder om at komme så tæt på som muligt. Den første der rører ved ”trafiklyset” vinder, og bliver den næste, der skal være trafiklys.

Ståtrold

En sjov fangeleg hvor det gælder om at befri hinanden. Èn er fanger og når de andre deltagere er blevet rørt af fangeren, står de helt stille med spredte ben. En fri person kravler mellem benene på den fangne, og har ”helle” imens. Dermed er den fangne sat fri igen.

I kan selv lave regler for hvornår fangeren udskiftes, men det kan f.eks. være den første tilfangetagne, når alle er taget til fange.

Erobre flag

Denne leg fungerer bedst med en stor gruppe. Opdel gruppen i to hold, der hver har et flag eller en anden ting til at markere deres base. Formålet med spillet er at løbe ind i det andet holds område, erobre deres flag og bringe det tilbage til holdets eget område. Man kan fange fjenderi sit område, og sende dem i eget fængsel. De befris ved at en fra deres eget hold, løber ind på området, rører ved dem og løber tilbage igen. De kan dog kun befri én fange ad gangen.

Er der mange fanger i fængsel kan de danne en kæde henimod eget territorie, og dermed mindske afstanden til deres holdkammerater.

Fangeren bør udskiftes løbende, dette kan eksempelvis gøres når vedkommende har fanget et vist antal deltagere, og den sidst fangne bliver derefter fanger.

Spion skattejagtSPION SKATTEJAGT – print selv
Tag børnene med i Spionskolen, hvor de selv skal finde en række poster med udfordrende opgaver, der i sidste ende uddanner dem til vaskeægte SPIONER.

Til denne skattejagt medfølger invitation, fingeraftryksskema og agentskilte lige til at printe.

KØB HER OG HENT MED DET SAMME

Hinke

Brug noget fortovskridt eller tegn med en pind i sand eller grus for at lave en hinkerude. Nummerér firkanterne fra 1 -9. Vælg en sten, der er god at kaste med. Små sten kan hoppe for meget og for store sten kan være svære at kaste. Start med at ramme stenen i hinkerude nummer 1. Hop over denne rude med en enkelt fod eller begge fødder og fortsæt med at hoppetil den sidste rude. Vend om og stop på rude nummer 2. Balancér på én fod, saml stenen op og hop over rude nummer 1 til starten. Fortsæt dette mønster med rude nummer 2 og så videre. Hvis du kaster stenen uden at ramme den rigtige firkant, er din tur forbi. Dette spil kan spilles med et hvilket som helst antal mennesker, men kun én person kan hoppe ad gangen.

Marmorkugler

Tegn en cirkel i sandet eller på fortovet, og kast hver især en kugle ind i cirklen. Nu gælder det om at ramme hinandens kugler og slå dem ud af cirklen med lidt større kugler.

Banke banke bøf

Denne leg fungerer bedst med en større gruppe børn. Børnene stiller sig i en rundkreds med front mod midten. Én person stiller sig uden for kredsen og er “banker”. Bankeren går nu rundt om kredsen og klapper alle på ryggen, mens han/hun siger “banke”. På et tidspunkt vælger bankeren at sige “bøf”, og fortsætter i løb i samme retning rundt om kredsen, imens den der blev ramt løber i modsat retning. Den der først når tilbage til den ledige plads, fortsætter som banker.

Limbo

Med tre spillere kan børnene lege limbo med et sjippetov eller en kost. For hver runde sænkes genstanden, som deltagerne skal gå under, indtil en af deltagerne falder.

Se flere aktiviteter her

Opgavehæfte til print i sommertema. Opgaver og spil til børn, der er i gang med at lære at læse og skrive.

DKK 45,00
Leveres som PDF

Her er underholdning til børnene du blot skal printe. Med opgaver og spil til børn i alderen 8-10 år er hæftet den perfekte offline underholdning i sommerferien.

DKK 45,00
Leveres som PDF

Disse 5 skattejagter fungerer som en slags bingo, hvor børnene skal krydse felter af, for hver ting de finder på deres vej. Print og tag dem med når I skal på bytur, i parken, på stranden, i skoven eller i Zoologisk have.

DKK 49,00
Leveres som PDF

Dette er alletiders pirat skattejagt til børn, der elsker sjove udfordringer. Her skal de ved alle 9 poster løse en opgave for at finde tallet, der leder til næste spor. Og for at løse opgaverne, skal de i flere tilfælde benytte “Den Hemmelige Piratkode”.

DKK 149,00
Leveres som PDF